Cursusen Contract | Hoe ook jij kunt beginnen met beleggen
15964
post-template-default,single,single-post,postid-15964,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.1.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Hoe ook jij kunt beginnen met beleggen

Hoe ook jij kunt beginnen met beleggen

Beleggen en geld verdienen is makkelijker gezegd dan gedaan. Wie niet wil investeren met geld kan het houden bij het beleggen van een pizza of boterham (grapje). De basis van een belegging is dat je een geldbedrag investeert in een product dat op een financiële markt wordt aangeboden, in de hoop dat de waarde van het product in de toekomst toeneemt. Een ander woord voor een belegging is een investering. Investeer je bijvoorbeeld 100 euro op een product dat in twee jaar tijd 130 euro waard wordt, dan heb je 30 euro (30%) winst gemaakt.

Beleggen op de financiële markt

Investeren op de financiële markt betekent investeren in bijvoorbeeld obligaties, aandelen, vastgoed of in fondsen. Beleggen is een risico en lijkt een beetje op gokken: de waarde van je investering kan in de tussentijd meer of juist minder waard worden. Of je winst of verlies hebt gehaald met je investering hangt af van het moment waarop je de investering van de hand doet en laat uitbetalen in geld. Ook als je belegging 90% van de tijd op verlies heeft gestaan, maar je precies op een moment uit laat keren dat deze in de plus staat, haal je dus winst.

Actief of passief beleggen

Je hebt meerdere vormen van beleggen, maar grofweg kun je onderscheid maken tussen 2 hoofdvormen: actief en passief. Actief investeren betekent dat je in korte tijd veel producten koopt en weer verkoopt en dat je elke week, of zelfs elke dag bezig bent met de koersen van je product (de koers geeft de actuele waarde aan, hieraan kun je afleiden of je verlies maakt of juist winst als je op dat moment besluit om uit te laten betalen). Actief investeren doe je bijvoorbeeld in aandelen. Passief investeren betekent dat je geld langere tijd (vaak meerdere jaren) vasthoudt in één investering. Passief beleggen doe je bijvoorbeeld in fondsen of in vastgoed.

In vastgoed investeren

Investeren in vastgoed betekent je geld steken in een gebouw. Dat kan een woonhuis zijn, maar het kan ook een winkel of kantoorpand zijn. Als je belegt in vastgoed heb je als uniek voordeel ten opzichte van andere manieren van investeren, dat je huur kunt vragen aan huurders. Deze huur is de belangrijkste bron van inkomsten. Het risico dat je loopt is dat je geen huurders kunt vinden. Soms betekent beleggen in vastgoed dat je een vervallen huis koopt, dit opknapt en het gerenoveerde huis met winst doorverkoopt aan een enthousiaste koper.

Investeren in een beleggingsfonds

Je kunt ook beleggen in bijvoorbeeld een beleggingsfonds. Dit is een soort ‘portefeuille’ of ‘mandje’ waar de geldinleg van meerdere investeerders (zoals jij) is samengevoegd. Als je in je eentje belegt, kun je je investering moeilijk spreiden (het spreiden van beleggingen is heel belangrijk als je wil voorkomen dat je in één klap veel verlies kan lijden). Maar met een fonds kun je een klein geldbedrag inzetten, dat over verschillende producten wordt ‘uitgesmeerd’. Als je je geld laat investeren door experts, dan ben je er veel minder tijd mee kwijt dan als je het zelf doet. Investeren via fondsen of voor je pensioen, doe je gemakkelijk online bij Synvest.

Geen reactie's

Geef een reactie