Cursusen Contract | Aan het hbo of een universiteit studeren
16140
post-template-default,single,single-post,postid-16140,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.1.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Aan het hbo of een universiteit studeren

Aan het hbo of een universiteit studeren

Als je op het punt staat om een studiekeuze te maken, kan het kiezen tussen een hbo of een universiteit best lastig zijn. In dit blog geven we een professionele beoordeling van de verschillen tussen deze twee opleidingsniveaus, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken.

Toelatingseisen

Allereerst is er verschil in toelatingseisen. Voor een hbo-opleiding heb je een havo- of mbo-4 diploma nodig, terwijl je voor een universitaire studie een vwo-diploma nodig hebt. Heb je geen van deze diploma’s? Dan kun je via een toelatingsexamen of een colloquium doctum alsnog toegelaten worden tot de universiteit. Bij sommige opleidingen zijn er aanvullende toelatingseisen, zoals specifieke vakken op havo- of vwo-niveau.

Studieduur en -tempo

Een belangrijk verschil tussen hbo en universiteit is de studieduur en het -tempo. Een hbo-bachelor duurt over het algemeen vier jaar en wordt gekenmerkt door een praktijkgerichte benadering. Universitaire bachelors duren doorgaans drie jaar en hebben een meer theoretische insteek. Daarnaast is het tempo op de universiteit hoger dan op het hbo: er wordt van je verwacht dat je snel kunt schakelen tussen verschillende vakken en dat je veel zelfstandig werkt. Ook zijn er op de universiteit vaak minder contacturen dan op het hbo, wat betekent dat je meer tijd besteedt aan zelfstudie.

Studiebelasting

Op het hbo heb je over het algemeen meer contacturen dan op de universiteit. Dit betekent dat je meer in de collegebanken zit en minder tijd kwijt bent aan zelfstudie. Op de universiteit is het andersom: daar besteed je meer tijd aan zelfstudie dan aan contacturen. Het is dus belangrijk dat je zelfstandig kunt werken en goed kunt plannen. De studiebelasting is op beide niveaus echter behoorlijk hoog, dus het is belangrijk dat je een studie kiest die bij je past.

Onderwijsvormen

Een ander verschil tussen hbo en universiteit is de manier waarop onderwijs wordt gegeven. Op het hbo wordt veelal gewerkt met projecten en opdrachten die je in groepsverband uitvoert. Op de universiteit krijg je vaak hoorcolleges en werkcolleges, waarin je de stof behandelt en verdiept. Daarnaast wordt er op de universiteit veelal van je verwacht dat je zelfstandig onderzoek doet en papers schrijft.

Studiekeuze

Bij het maken van een studiekeuze is het belangrijk om te kijken naar wat jou het meest aanspreekt: een praktijkgerichte benadering of juist een theoretische insteek. Op het hbo word je opgeleid tot een beroep, terwijl je op de universiteit wordt opgeleid tot een wetenschapper. Als je twijfelt tussen een aantal studies, is het verstandig om open dagen te bezoeken en te praten met studenten en docenten. Ook het bekijken van reviews zijn handig. Zo krijg je een goed beeld van de inhoud van de opleiding en de sfeer op de hbo instelling.

Kosten

Een belangrijk verschil tussen hbo en universiteit zijn de kosten. Voor beide opleidingen betaal je collegegeld, de actuele kosten zijn te lezen op de website van Duo. Particuliere opleidingen bepalen zelf de hoogte. Naast collegegeld zijn er ook nog andere kosten verbonden aan een studie, zoals boeken, materialen en eventueel huisvesting.

Carrièreperspectief

Bij het kiezen tussen een hbo of een universiteit is het ook belangrijk om te kijken naar het carrièreperspectief. Over het algemeen hebben universitair opgeleiden een hoger startsalaris dan hbo’ers, maar dit verschil wordt in de loop van de tijd kleiner. Daarnaast zijn er beroepen waarvoor een universitaire opleiding vereist is, terwijl voor andere beroepen een hbo-opleiding voldoende is. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar wat jouw doelen en ambities zijn en wat voor jou de beste weg is om deze te bereiken.

HBO of universiteit voor je toekomst Het kiezen tussen een hbo of universiteit is een belangrijke beslissing die veel invloed kan hebben op je toekomst. Er zijn verschillen in toelatingseisen, studieduur en -tempo, studiebelasting, onderwijsvormen, kosten en carrièreperspectief. Het is belangrijk om goed te kijken naar wat jouw voorkeuren en doelen zijn en welk opleidingsniveau het beste bij jou past. Bezoek daarom open dagen, praat met studenten en docenten en neem de tijd om een weloverwogen beslissing te maken. Zo zorg je ervoor dat je straks een opleiding volgt waar je met plezier naar toe gaat en waar je het beste uit jezelf kunt halen.

Geen reactie's

Geef een reactie